Så gör du när dina stulna saker dyker upp på nätet

1:16 min

Vad gör du om du blivit av med din dator eller dina bildäck, och plötsligt hittade sakerna till försäljning på webben?

Det var en man i Uppsala med om häromdagen. Han kontaktade då polisen och de mötte tillsammans upp säljaren, och nu har en utredning om häleri samt stöld inletts.

Och vad ska man egentligen göra i en sån här situation? 

– Det viktiga är att du som ägare alltid tar kontakt med polisen. Man kan då samtala om att vi kan följa med för att konfrontera säljaren. Men just kontakten är viktig, säger Uppsala polisens presstalesperson Christer Nordström.

Men vad Uppsalaborna skulle göra ifall de såg någon av deras stulna ägodelar i händerna på någon annan så varierade svaren.

– Det beror lite på. Ser jag någon som fipplar med mig mobil så hade jag ju gått fram och undrat vad den personen höll på med. Mina saker har en tendens att vara ganska repiga så jag vet vilka som är mina, sa en Uppsalabo.

Men om du ser din stulna cykel olåst på stan, är det då fritt fram att ta tillbaka den?

– Egentligen inte. Men praktiskt så tycker jag att man kan göra det - bara man anmäler till polisen. Vi får in många anmälningar om stulna cyklar så om det är så att du får tag på din cykel igen så är det viktigt att du kontaktar polisen så vi inte har en cykelanmälan som bara far runt i vårt system, säger Christer Nordström.