Dagen efter branden i Ljungaverk

4:16 min

På söndagskvällen brann det i ett flerfamiljshus i Ljungaverk i Ånge kommun. P4 Västernorrlands reporter Ingrid Engstedt Edfast har träffat Carina Blomdahl, en av de som bodde i huset.

Branden startade i söndags kväll och först idag, tisdag, har räddningstjänsten avslutat sitt arbete på platsen. Även i natt har man varit där och haft bevakning, berättar Glenn Lind, platschef på Räddningstjänstens station i Fränsta.

Branden hade startat på utsidan av huset vid några balkonger, och en av de tre som bodde i huset larmade räddningstjänsten. Hur och varför branden startat vet man inte och polisen ska utreda brandorsaken.

– När vi hade släckt på balkongen så såg vi direkt att det hade spridit sig in under taket och att det var omfattande, säger Glenn Lind. 

Sammanlagt är det fyra lägenheter i huset och en lokal som hyrdes av en företagare. Företagaren fick snabbt hjälp av räddningstjänsten att få ut alla viktiga saker som papper och dyrbar utrustning innan det var för sent.

Carina Blomdahl förlorade det mesta av sina ägodelar men är ändå oerhört tacksam gentemot den hjälp hon fick av räddningstjänsten, bland annat räddades hennes hund och fyra katter. 

Fram till i dag var en av katterna försvunnen men hittades mitt på dagen idag, enligt Glenn Lind på räddningstjänsten.

– Jag finner inte ord för min tacksamhet mot brandmännen, de var vänliga och omtänksamma och gav oss all tänkbar hjälp, säger Carina Blomdahl. 

Däremot är hon kritisk mot de människor som samlats för att titta på branden och filmade förloppet.

– De borde skämmas, att filma andra människors olycka.

Nu ska Carina Blomdahl börja bygga upp ett nytt hem, många hör av sig och erbjuder hjälp eftersom hon saknade hemförsäkring, något som hon idag bittert ångrar.

– Vad ni än gör, ta en hemförsäkring, det kommer jag göra nästa gång. Och jag kommer att ha brandlarm och prata med brandkåren att de kommer och sätter upp en släckare, jag är livrädd nu, säger Carina Blomdahl.

P4 Västernorrland har pratat med flera av de inblandade som berättar om sorgen efter förlorade tillhörigheter, samtidigt som man är glad att alla människor och djur som bodde där klarat sig oskadda. Räddningstjänsten hann också rädda fotoalbum och personliga tillhörigheter för flera av de boende innan lägenheterna blev helt förstörda.

Även en kanin som bodde i en av lägenheterna räddades ur lågorna och fick syrgas av ambulanspersonal.