Ingrid Bergman i fokus på Kulturmagasinet

2:45 min

En av Sveriges främsta internationella filmstjärnor är i centrum på kulturmagasinet i Sundsvall. 

Det finns också en stor utställning om Ingrid Bergman på Kulturmagasinet i Sundsvall. Journalisten, författaren och föreläsaren Ulrika Knutson håller i föreläsningarna om Ingrid Bergman, som hon beskriver som en feministisk ikon, med ett litet frågetecken. 

– Hon kallade sig säkert inte feminist. Men på väldigt många sätt var hon en intressant kvinnlig förebild professionellt och konstnärligt. Hon styrde sitt filmliv på ett sätt som de flesta stjärnor bara drömmer om i dag. Hon var oerhört professionell och respekterad och framför allt en väldigt bra skådespelare. Hon nöjde sig inte med att fackas in, hon spelade alla sorters roller. Hon kunde göra horor likaväl som nunnor, säger Ulrika Knutson.

Ingrid Bergman debuterade som skådespelare när hon var 19 år. Sedan höll hon sig kvar i branschen i 50 år, innan hon dog 1982. 

– Om inte det är en förebild så vet inte jag vad som är en förebild, säger Ulrika Knutson. 

Förra året var det 100 år sedan Ingrid Bergman föddes och då uppmärksammades hon med en utställning och även genom Stig Björkmans dokumentärfilm "Jag är Ingrid".

– Förra året var verkligen hennes år, men det spiller över på 2016, säger Ulrika Knutson. 

Ingrid Bergman har också en koppling till Västernorrland i och med att hon gifte sig med sin första man Petter Lindström i Stöde kyrka 1937.