Pensionären började jobba för att hjälpa nyanlända

9:14 min

Läraren Nabil Al Fakir hade hunnit vänja sig vid pensionen när han efter två år blev tillfrågad om han kunde börja jobba igen och hjälpa nyanlända.

Nabil som själv är från Syrien, har bott i Sverige i 45 år och talar både svenska och arabiska. Han gick i pension för två år sedan men i höstas var det slut med pensionärslivet.

– Det fattades lärare som kunde vara med och utbilda alla nyanlända och jag kände verkligen att jag ville göra något för barnen och ungdomarna som kom, säger Nabil som från början skulle jobba två dagar i veckan. Det blev heltid.

– Jag kan ju både den svenska och arabiska kulturen och det är viktigt att någon kan förklara för de nyanlända hur det fungerar här, säger Nabil och fortsätter:

–De tror att de kommer från världens bästa kultur och så kommer de hit och får höra att det alls inte är så. Då behövs det någon som kan berätta hur det fungerar i Sverige men samtidigt förklara att det inte betyder att deras egen kultur är dålig.

När Nabil själv kom till Sverige 1970 hade han tur på många sätt.

–Jag fick mycket hjälp av min svenska fru så jag kom in i samhället ganska fort. Vi träffades en kort tid efter jag kom till Sverige. Vi förstod varandra. Hon var också invandrare. Hon kom från Uddevalla.