Boråspolis nystade upp knarkhärva i Libanon

1:03 min

Tio boråsare är frihetsberövade i flera länder för kokainsmuggling från Brasilien till Mellanöstern. Gripanden har skett efter ett omfattande nationellt samarbete. 

Det rapporterar Borås Tidning.

Fem personer sitter häktade i Borås, resten är i häkte eller fängelse i Libanon, Tyskland och Förenade Arabemiraten. Polisen misstänker att åtminstone nio av boråsarna dem är en del av samma gruppering.

– Två av de som sitter häktade i Sverige ser vi som huvudmännen, säger Magnus Dahl vid grova brott i Borås till P4 Sjuhärad.

Det har pågått internationellt samarbete kring härvan. Polisen har tagit hjälp av den nordiska sambandsmannen i Dubai – en norsk tullare.

– Han har gett oss kontakter i Libanon som vi har kunnat vända oss till för ett informationsutbyte. Hjälp med vissa utredningsåtgärder på båda håll och hjälp med vissa spaningsåtgärder.

Magnus Dahl har själv varit på plats i Libanon för att förhöra de två personer som sitter häktade där.

– De kommer inte att bli dömda i Sverige, utan i Libanon. Vi hörde dem angående kopplingen gentemot Sverige. Hur de har fått uppdraget, och hur det kommer sig att de sitter i den positionen de sitter.