Protester efter förslag om totalstopp för aborter i Polen

Aborter ska bli helt olagliga. Det är ett förslag som har fått fäste i Polen. Landet har redan väldigt stränga abortlagar, och förslaget har mötts av kraftiga protester.

Initiativet om abortförbud i Polen startades först av personer inom katolska kyrkan, och har nu även stöttats av ledare inom det styrande partiet PiS. I söndags protesterade tusentals personer i Warszawa mot förslaget under ledorden ”No to the Torture of Women”.


Flera av de som var på demonstrationen viftade med klädhängare, som en symbol för olagliga och livsfarliga aborter.

Strängaste lagarna

Polen har redan bland de strängaste abortlagarna i Europa. I landet går det bara att göra abort vid fosterskador, om det är fara för kvinnans liv eller om den gravida personen har varit med om sexuella övergrepp.


– Många länder i Europa har någon form av aborträtt, men det finns lagstadgad samvetsfrihet i många länder, bland annat i Polen. Det innebär att vårdpersonal kan vägra att utföra abort, berättar Camilla Larsson som är sexolog på P3.


Polen
, Irland och Malta är de länder som förbjuder fri abort. Cypern, Finland och Island har begränsade abortlagar, enligt RFSU

Kyrkan driver på abortmotståndet

Det är framför allt kyrkan som vill kriminalisera abort i Polen. Kyrkan har en viktig roll för människors vardagsliv och kan därför indirekt påverka politiska beslut.

Påven har en stor makt! Han uttalande sig nyligen om att tillåta preventivmedel i vissa fall, så hans inställning till abort spelar stor roll.


Men det är inte bara i länder där katolska kyrkan har en stor makt, som vill införa hårdare abortlagar.

– Jag tycker mig se en backlash i aborträttsrörelsen. Det kommer fler och fler förslag och diskussioner i europeiska länder om att skärpa abortlagarna, avslutar Camilla Larsson.