Ninas kombucha

En glasburk som rymmer 3,5 l vätska (en som är gjord för att ha mat och vätska i).

1,5+1,5 l vatten
2 msk svart eller grönt te (vanlig earl grey är gott)
2,5 dl strösocker
3 dl kombuckavätska
1 kombuchasvamp

Gör så här:
Koka upp 1,5 liter vatten. Lägg i 2 msk te samt allt socker. Rör om så att det löser sig. Låt dra i 30 minuter. Sila ner vätskan i en burk som rymmer drygt 3 liter vätska. Häll på 1,5 liter kallt vatten. Låt svalna. Känn efter så att vätskan är rumsvarm (är den för varm dör svampen). Tillsätt 3 dl av kombuchavätskan och rör om. Lägg i svampen, den glansigaste ytan ska vara uppåt. Den kan antingen lägga sig på ytan eller ligga lite på sniskan i själva vätskan. Sätt på en liten väv eller hushållspapper med ett gummiband.

Låt stå i rumstemperatur 1-2 veckor. Svampen kommer att syra drycken och göra den lite bubblig. Ju längre den står desto syrligare blir drycken, den påminner om äppelcidervinäger. Smaka och känn efter.

När du är nöjd med dryckens smak – spara 3 dl vätska. Häll resten på flaskor (häll genom en sil så att du får bort lite substans). Skruva på lock och låt flaskorna stå i rumstemperatur i ett par dagar (då kolsyras drycken). Ställ sen in i kyl så avstannar jäsningen.

Brygg nytt te som ovan, och tillsätt den sparade kombuchavätskan- och svampen.

OBS: Drycken kommer alltid att vara lite grumlig och det växer lätt till en ny svampklump i flaskorna. Detta är inte farligt, men jag brukar hälla upp drycken i glasen via en sil, så att jag får bort ev. slemmiga svampbäbisar.

Varje gång du brygger en ny sats växer det till ett lager på svampen – den blir tjockare. Du kan försiktigt ta av ett lager så har du en ny svamp!

Svampen kan få lite mörka fläckar på sig, den kan vara genomskinlig eller lite vitaktig. Lukta på den, den ska lukta lite syrligt och fräscht. Jag tror att du ser om det skulle börja växa till mögel på den, men den syrliga vätska förhindrar det.

recept hämtat från Tove Nilssons bok "Soda, lemonad och snacks”