Vitval i havet utanför Halmstad

1:56 min

Den arktiska vitvalen har siktats utanför Halmstad.

HG Karlsson upptäckte vitvalen i Grötvik utanför Halmstad när han fiskade tillsammans med sin son Arvid Enemar.

– Jag såg någonting stort och vitt som kom upp och tänkte "vad fan är det?" berättar HG Karlsson.

– Man kan väl säga att detta räddade en ytterst medioker fisketur. Vi hade just lämnat Grötviks hamn och plötsligt hör man "froooosh!", säger Arvid Enemar.

Hur är första känslan när det plötsligt dyker upp en val vid båten?

– Med tanke på att det är en liten plåtbalja vi sitter i så är det första som drabbar en lite mindervärdeskomplex. Men sedan självklart, wow!

Observationen har sen bekräftats från fler håll. Ornitologen Anders Wirdheim brukar vanligtvis använda kikaren till fåglar, men den kom väl till pass en dag som denna.

– Jag såg den på en kilometers avstånd med kikare, den är vit, eller nästan lite gräddvit. Jag fick till och med se den spruta vatten, säger Anders Wirdheim.

Att vitvalen siktas i svenska vatten är extremt ovanligt. Enligt Svante Lysén, valexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg, så dyker en vitval upp hos oss en gång var tjugonde år.

På 1960-talet gjordes en observation i Gullmarsfjorden i Bohuslän, men senaste observationen är nyare än så - i början av januari syntes en eller möjligen två vitvalar sydost om Öland.

– Det här är sensationellt! Och det är inte mycket att ta fel på, en vitval känner man igen eftersom den är så vit och saknar ryggfena, säger Svante Lysén.