Höjda hyror tvingar äldre att söka socialbidrag

1:06 min

Hyreshöjningarna i de nyrenoverade områdena i Uppsala slår hårt mot en del pensionärer. Det menar konsumentrådgivare i kommunen.

En del pensionärer tvingas nu söka socialbidrag eftersom taket för bostadstillägget inte hängt med i hur höga hyrorna är nu. Budget och skuldrådgivaren Carina Mattson berättar om en kvinna som för första gången gått till socialen:

– Hon har jobbat hela sitt liv som undersköterska. Hon har bott i samma lägenhet i 30 år och aldrig haft problem med sin ekonomi,men har låg pension. Och så är hon nu, som pensionär, för första gången i sitt liv tvungen att ansöka om försörjningsstöd. Så vill vi inte att våra pensionärer ska ha det, det gör en lite upprörd, säger Carina Mattson.

Den som har låg pension kan ha rätt till bostadstillägg för att ha råd med sitt boende. Men man kan inte få ersättning för hur höga boendekostnader som helst - högsta godtagbara hyra är normalt 5000 i månaden, och med särskilda tillägg 6200. Men nu när många äldre lägenheter renoveras så räcker inte alltid det.

– Ny har ju hyrorna skenat iväg och det har gjort att det inte räcker till, eftersom hyrestakes är så lågt när bostadstillägget beräknas.

– Om man ska ändra någonting så är det väl att höja taket. Det måste följa med samhällsutvecklingen.