Östergötland

Tuffa villkor för närtrafik i Östergötland

1:44 min

En kartläggning som P4 Östergötland har gjort visar att grannlänen Jönköping och Kalmar har generösare villkor för Närtrafik än Östergötland.

Boende på landsbygden i Östergötland ska kunna använda ett nytt system kallad Närtrafik i och med att flera landsbygdslinjer försvinner till sommaren. Då ska man kunna ringa och beställa en resa på samma sätt som man beställer en sjukresa.

Men det är långt ifrån alla som får använda det nya alternativet. Närtrafik får nämligen endast användas av dem som har två kilometer eller längre till en busshållplats. 

- Vi börjar på en nivå som vi vet att vi klarar av det sedan kan vi bygga på säger Centerpartisten Göran Gunnarsson, som är ordförande för Trafiknämnden.

Nämnden har beslutat av avveckla 28 landsbygdslinjer till sommaren. Det har skapat en hel del missnöje på landsbygden.

– Istället ska vi precis som Jönköping och Kalmar införa det framgångsrika konceptet med Närtrafik, säger Göran Gunnarsson.

Närtrafik kan liknas vid en sjuk- eller färdtjänstresa där man kan beställa en resa mellan exempelvis bostaden och närmaste tätort. Men även om Östergötland har hämtat idén från grannlänen så gör man inte på samma sätt som dem.

I Östergötland måste man ha minst två kilometer till närmaste busshållplats för att ha rätt till Närtrafik. Är avståndet mindre så kan man inte använda närtrafik, men i exempelvis Kalmar har man inga avståndskrav.  

- Närtrafiken kan användas av alla i Kalmar och även besökare, säger Conny Karlsson på Kalmar länstrafik.

Göran Gunnarsson kan inte förklara varför Östergötland valt att lägga ribban på just två kilometer.

- Jag tror inte att det finns något stor vetenskap bakom det här, ibland är det så här att man bara sätter ner foten och väljer någonting.