Ukrainas president Porosjenko utreds efter Panama­avslöjande

1:48 min

En ukrainsk myndighet, som hanterar beskattning och korruption, inleder nu en undersökning av president Petro Porosjenkos offshorebolag i Panama. Samtidigt fortsätter ukrainska tv-kanalen Hromadske publicera nya detaljer från Panamadokumenten. 

Offshorebolaget Macon på brittiska Jungfruöarna kopplas till Odessaguvernören Gennadij Trusjanov och hans vän och kompanjon, berättar en reporter från Hromadskes tv-kanal. Den kanal som i Ukraina ingått i den världsomspännande undersökningen av de så kallade panamadokumenten.

Samtidigt som kanalen visar nya detaljer kring hur ukrainska toppolitiker och elit gömt undan tillgångar via offshorebolag eller brevlådeföretag i skatteparadis säger den ukrainska motsvarigheten till skattemyndigheten att den nu ska analysera avslöjandena kring president Petro Porosjenkos bolag.

Advokatfirman Mossack Fonseca i Panama har också administrerat bolag åt presidenten, något som Petro Porosjenkos advokater i Ukraina i går kommenterade med att det var helt inom lagens ramar.

Men i dag säger Roman Nasirov, som leder den statliga myndighet med ansvar för beskattning och att bekämpa korruption, att myndigheten ska analysera det som avslöjats kring presidenten.

I parlamentet har ledamöter krävt presidentens avgång, vilket sker samtidigt som förtroendet för både Porosjenko och regeringen är mycket lågt. En följd av hittills ouppfyllda löften Porosjenko gav när han valdes med stor majoritet att sälja sitt chokladimperium och andra tillgångar i stora bolag.

Nu säger hans advokater att offshorebolagen var en förberedelse för att sälja. Frågan är hur fristående den statliga skattemyndigheten är att granska presidentens affärer.