Kommunerna ska får mer pengar från staten

2:21 min

Regeringen och Vänsterpartiet har bestämt att Sveriges kommuner ska få mer pengar från staten.

Från och med nästa år får kommunerna dela på 10 miljarder kronor varje år. I början kommer de kommuner som har tagit emot mest flyktingar få mest pengar.

Statsminister Stefan Löfven säger att det här innebär att det blir mer pengar till sånt som skolor och sjukvård. Det kallas välfärd.

Den förra regeringen sänkte skatterna och gav inte så mycket pengar till välfärd, säger Stefan Löfven. Därför behöver välfärden mer pengar nu, säger Stefan Löfven.

– Det betyder att vi kan stärka välfärden. Och det behövs efter 8 år med borgerlig regering som sänkte skatter. Med det så blev ned neddragningar i välfärden, och det behövs ett tillskott nu, säger Stefan Löfven.

Det här är en del av regeringens plan för hur statens pengar ska användas. Det kallas budgeten.

I regeringen ingår partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet. För att parlamentet riksdagen ska rösta ja till regeringens budget behöver de stöd från Vänsterpartiet, som inte ingår i regeringen.

Vänsterpartiet har sagt vad de vill satsa pengar på för att säga ja till regeringens budget. En sak som Vänsterpartiet ville ha var 10 miljarder kronor extra till kommunerna.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är nöjd nu. Han säger att detta är den största ekonomiska satsning som Vänsterpartiet har fått in i en budget någonsin.

– Det är nog den största satsningen på välfärden under 2000-talet. Och den största budgetframgången kanske någonsin, för Vänsterpartiet, säger Jonas Sjöstedt.