Analys: Internationella ägare vill kunna stämma

1:55 min

Att bolagsstämman i ett stort börsbolag nekar styrelseledamöter och en tidigare vd ansvarsfrihet är ytterst ovanligt. För Anders Sundström och Michael Wolf är det ytterligare ett hårt slag.

Tills för bara några dagar sedan var den här utgången av stämman ganska otippad, särskilt eftersom de stora svenska aktieägarna, pensionsfonder som AMF och Första AP-fonden, valt att sluta upp bakom styrelsen.

Vändningen kom för några dagar sedan när det amerikanska rådgivningsföretaget ISS gav de internationella aktieägarna i Swedbank rådet att neka den petade styrelseordföranden Anders Sundström och den sparkade vd:n Michael Wolf ansvarsfrihet. Deras inflytande i banken är stort.

Budskapet är klart - de vill ha en möjlighet att senare kunna kräva skadestånd om det visar sig att bankens två ledande personer genom sitt ledarskap åsamkat banken skada.

För Anders Sundström och Michael Wolf betyder det här en tid av osäkerhet om vad det här kan leda till. För Swedbank betyder det att det öppna såret kring alla skandalerna får svårt att läka.

Visserligen blir det nu en ny styrelse med några nya namn, men granskningen av toppchefernas fastighetsaffärer som Finansinspektionen startat är långtifrån klar och misstankarna kring Michael Wolfs aktieaffärer under sin tid som bank-vd ska utredas av åklagare.

Även om FI skulle avstå från att bötfälla Swedbank för toppchefernas bisysslor och även om förundersökningen mot Michael Wolf skulle läggas ned så kommer det att ta tid att återskapa bilden av en bank där det är ordning och reda.