STUDIO ETT TISDAG 5 APRIL

Banktoppar nekas ansvarsfrihet

13 min

På Swedbanks årsstämma nekades både sparkade vd:n Michael Wolf och ordförande Anders Sundström ansvarsfrihet för 2015. Lars Idermark valdes till ny ordförande efter Anders Sundström.

Stämman blev en stormig tillställning med många upprörda aktieägare men också brandtal till försvar för den avgående ordföranden på Swedbank.

Det var många av de utländska ägarna och mindre aktieägare som röstade mot ansvarsfrihet. Många aktieägare som närvarade på stämman tyckte att det var för rörigt och krävde att det nu skulle bli ordning och reda på banken.

- Det finns en stor upprördhet bland våra medlemmar över hur Swedbank skötts. Vi tycker det är positivt att stämman röstade som de gjorde, säger Albin Rännar, chef för Aktiespararna.

Att den sparkade VD:n Michael Wolf och ordförande Anders Sundström inte beviljats ansvarsfrihet innebär nu bland annat att de blir personligen ansvariga och kan stämmas för att ha orsakat banken ekonomisk skada.

Men industrimannen Carl Bennet menar att Swedbank blivit en av Europas mest framgångsrika banker.

–Sedan 2009 har bankens värde ökat med 350 % och Anders Sundström har skött banken alldeles utmärkt, säger industrimannen Carl Bennet.