Frågor och svar

Fråga Camilla: 27 år och oskuld

Christoffer är 27 år och har aldrig haft sex med någon annan och undrar hur han kan förhålla sig till detta. Klicka för att se svaret.

/Camilla

Fråga: Hej! Mitt namn är Christoffer och är 27 år gammal. Jag bär på en hemlighet som emellanåt tär på mig. Nämligen att jag aldrig har haft sex med någon annan. Jag har inte varit involverad i så många romantiska relationer. Enligt min egen uppfattning så hamnade jag i ett tillstånd av social fobi, ångest och depression i min ungdom. Hade en kortare relation med en tjej, det slutade med att hon krossade mitt hjärta. Det föranledde att jag helt och hållet lät bli att involvera mig med tjejer, för att undvika att bli sårad igen. Nu är frågan hur jag ska förhålla mig till min upplevda situation. Börjar närma mig 30 och känner emellanåt ångest. Har ingen aning om hur en eventuell partner skulle uppfatta mig som person, ifall det framkom att jag har total avsaknad av erfarenhet gällande sex. Vet inte riktigt vad jag ska göra för att gå vidare och komma över tröskeln, så att ångesten gällande sex släpper. Med vänliga hälsningar/ Christoffer

Svar: Hej Christoffer,

Sexdebut skapar en stress och press för många och det finns starka normer runt sexdebut som säger att en borde ha debuterat tidigt. Att vara sist i kompisgänget med att debutera kan kännas jobbigt och det kan vara svårt att veta vad en ska svara när det kommer diskussioner om sex. Samtidigt är det inte ovanligt att vara 27 år och inte ha sexdebuterat och det kan vara skönt att veta att en inte är ensam i världen om detta.

Som du beskriver handlar en senare sexdebut ofta om att man inte träffat någon man vill eller får tillfälle att ha sex med. Om det är så att du generellt känner dig begränsad i kontakten med andra (du skriver social fobi) kan det vara bra att börja jobba med den sociala biten för att bli trygg i sociala relationer generellt. T.ex. börja träffa nya människor genom aktiviteter du tycker om.

Du funderar på hur du ska förhålla dig till situationen och hur du kommer att uppfattas av andra. Först och främst: oftast märks det inte på en om man haft sex eller inte, vilket kan vara skönt att veta. För de flesta är första gången sällan så fantastisk när man är ny för varandra oavsett hur mycket sex man haft innan. Du behöver alltså inte vara orolig för att din hemlighet kommer att avslöjas. Om du inte själv säger det kommer din/a sexpartner/s troligen inte märka någonting. En del väljer att berätta i förväg och andra väntar med att säga det till långt efter att de träffats och haft sex med personen. Så det finns alltså lite olika sätt att hantera det.

Lyssna gärna på Ligga med P3:s tidigare serie om ofrivilligt oskuld där olika personer berättar om sina erfarenheter av att sexdebutera sent. Och ha tålamod – det blir aldrig för sent att börja ha sexuella relationer! Varma hälsningar //Camilla

Fick du inte svar på din fråga? Tveka inte att skicka in igen på liggamedp3@sverigesradio.se