Hon får världens största barnbokspris

2:06 min

Meg Rosoff heter årets ALMA-pristagare, litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Det tillkännagavs vid en presskonferens på Kungliga biblioteket idag.

Fem miljoner kronor går till pristagaren, som fram tills nu inte varit så känd i Sverige. Kulturministern Alice Bah Kuhnke hade inte läst författaren.

– Jag ser mycket fram emot att läsa hennes böcker innan hon kommer till Stockholm, säger hon. 

– Av presentationen och juryns motivering att döma så är hon ju en författare som arbetar i Astrid Lindgrens anda, som är modig och som står på de ungas sida.

Alice Bah Kuhnke säger också att Meg Rosoff verkar vara en författare som vågar lyfta och bottna i de svåraste av frågor.

Inte heller Gunilla Bergström, Alfons Åbergs skapare som satt i publiken vid tillkännagivandet, hade läst Meg Rosoff. Men juryn tycks ha valt en värdig vinnare, säger hon.

– Det verkar vara mycket Astrid Lindgrens anda. Humor och klarsynthet men ändå omtänksamt och ömsint. Det är nog en riktig Astrid Lindgren-snubba det där, det skulle jag tro, säger Gunilla Bergström. 

Astrid Lindgren-snubban Meg Rosoff, född i USA men bosatt i London, har sen 2004 givit ut böcker för unga läsare. Hennes verk är enligt Alma-juryn överraskande, drastiska och starkt emotionellt laddade. Debuten, How I live now, på svenska Så har jag det nu, beskrivs som en dystopisk actionberättelse och en kärleksroman.

Rosoff är också en författare som skrider över gränsen mellan det realistiska och det övernaturliga, och som omskapar genrer efter eget huvud.

En snabb koll på två bokhandlar och ett bibliotek i Stockholm gav vid handen att Meg Rosoff fram tills idag varit en relativt okänd författare i Sverige. Det lär det bli ändring på nu. 

Syftet att stärka barn- och ungdomslitteratur

Priset till Astrid Lindgrens minne kan gå till en eller flera författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjare. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur internationellt. 

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne inrättades av regeringen 2002 och administreras av Statens kulturråd.

Kandidater till priset nomineras från hela världen. "Mottagaren behöver inte vara översatt, och tidigare erkännanden, priser eller försäljningssiffror har ingen betydelse. Det avgörande är att mottagaren verkar i Astrid Lindgrens humanistiska anda och att arbetet är av högsta kvalitet", står det på Alma-prisets hemsida.