Regionens elcyklar klarar inte bromskrav

4:56 min

I tre år har Region Gotland erbjudit de  anställda lån av elcyklar i tjänsten. Men eftersom man köpt in relativt billiga elcyklar fungerar inte bromsarna så bra som EU kräver.

I tre år har Region Gotland erbjudit lån av elcyklar i tjänsten, något som varit mycket populärt. Medarbetare som lätt kunnat ta sig inom Visby utan att komma fram svettiga och med sparade regionala bilmil.

På Visborg, Korpen och Lasarettet finns 15 elcyklar att låna säger fordonsansvarige Anders Ylipää. Det är Serviceförvaltningen som sköter laddningen nattetid och har gjort sedan cyklarna köptes in 2013.

Den cykel vi tittar på har gått 250 mil och börjar bli lite skabbig, sliten av cykelkorgar och med lossnande kedjeskydd men batteriet under pakethållaren har Region Gotland ännu inte behövt byta.

Enligt ett test som Testfakta gjort i april så är både dyra och billiga elcyklar ungefär lika bra. Sämst är bromsarna där bara en cykel klarar ett EUtest. Prisnivån varierar i de testa 6 exemplaren mellan 8500 - 16500 kronor. Regionens har köpts in för under dessa priser.

Den 20 april hålls en cykelmässa i ljusgården och utanför på Visborg. En av föredragshållarna blir gotländska cykelproffset Tomas Löfqvist som skall prata om Tour de France.