Fler blå himmelsdagar i Peking

5:08 min

Den kinesiska regeringens krig mot luftföroreningarna i landet verkar ha haft effekt. Luften har i snitt blivit 14 procent bättre. Men fortfarande är det långt kvar tills luften är nyttig att andas i många städer. Hör Ekots  globala hälsokorrespondent Johan Bergendorffs reportage från Peking.

– Jag tycker att det är fler dar numer med blå himmel även på vintern här i Peking. Det måste bero på myndigheternas luftåtgärder, tror Quan Yan när hon är på väg att hämta sjuåriga dottern Wei Lai, vars namn betyder framtid på kinesiska.

Idag är det just en sådan dag med klarblå himmel och ingen av skolbarnen i gula trafikvarningskepsar som springer sina föräldrar till mötes bär andningsmask. Smog-appen på mobilen visar under hundra, inte direkt nyttigt, långt över WHOs gränsvärden, men ändå rätt bra med Kinamått mätt.

Riktigt dåliga dagar över 200 när det är väldigt ohälsosamt eller till och med farligt att vara ute och andas så brukar Quan Yan och dottern ha speciella vita filtermasker framför munnen.

Wei Lai och en del andra klasskompisar har dem till och med på inne i klassrummet, eftersom skolan inte velat installera luftrenare. Det tål inte elsystemet var svaret föräldrarna fick, ni får ge dem grönsaker istället så de stärker sitt immunförsvar.

Vi kommer in i lägenheten familjen hyr för att komma nära en bra skola för sjuåriga Wei Lai. Dags för pianolektioner med mamma som är pianist och så flera timmar läxor fast hon bara går i ettan.

Quan Yan har försökt skydda We Lai så gott hon kunnat mot smogen när hon för fyra år sedan insåg att det inte alls var dimma väldigt ofta i Peking.

Att det stålgrå diset som gör att man ibland knappt ser huset på andra sidan gatan, är rök från kolkraftverken utanför stan liksom från stålverken och disellastbilarna utan filter och att röken är farlig i längden att inandas. I media rapporterades att man kan få cancer, astma eller hjärtsjukdom av luftföroreningarna.

Dottern Wei Lai hade fått sådan envis hosta och fick antibiotika utskriven av doktorn, men när hon var och hälsade på släkten i Yunnan så blev hon bra av sig själv. Quan Yan insåg att det berodde på den friska luften så dottern fick gå på dagis där ett och ett halvt år, 250 mil bort omhändertagen av mormor och morfar, för att spara hennes lungor, medan föräldrarna jobbade kvar i Peking.

Nu går Wei Lai i skolan här och Quan Yan hoppas skolan ska installera luftrenare snart. Andra skolor har till och med rest stora lufttäta tält över skolgårdarna så att barnen ska kunna vara ute på rasten och leka utan risk.

Strax före jul 2015 var smoggnivåerna så höga i Peking, över 900 på smoggmätarna, att myndigheter stängde skolor, dagis, fabriker och stoppade biltrafiken för första gången och utfärdade röd varningsflagg.

Officiell statistik visar dock att Quan Yan har rätt i sin känsla. Det har blivit fler dar med blå himmel över Peking och de flesta andra kinesiska städer senaste året. 14 procent mindre utsläpp av hälsovådliga smoggpartiklar i storlek pm2,5 enligt officiell statistik.

Många kineser är skeptiska till sådan statlig information eftersom man för bara några år sedan inte ens ville låtsas om problemet och försökte stoppa amerikanska ambassaden som började twittra ut sina luftmätningssiffror så att alla skulle veta hur illa ställt det var med Pekingluften.

De officiella mätningarna har nu kontrollerats av kinesiska forskare mot fristående amerikanska luftmätningssiffror som bekräftar att de stämmer. För säkerhets skull ber jag även forskare vid svenska Stockholm Environment Institute dubbelkolla Pekingsmätningarna och jo då, det har blivit bättre luft.

Greenpeace har släppt en egen rapport som visar på en tio procentig förbättring enligt organisationens expert i Peking Dong Liansai.

Greenpeace lyfter fram den kinesiska regeringens hårdare utsläppskrav och satsningar på sol- och vindkraft som en bidragande orsak till att luften blivit bättre, men varnar för att kolkraften måste fasas ut så snart det går. Den vikande konjunkturen har gjort att många kolkraftverk och stålverk går på lågvarv i Kina just nu. Det gäller att de inte sätts på igen när den kinesiska ekonomin sätter fart.

Quan Yan tror att smogen varit oundviklig i Peking, precis som i London eller Los Angeles när de städerna industrialiserades och ekonomin blomstrade, men hon hoppas att prognoserna om en boom av lungcancer i Kinas städer om 30 år inte slår in.

Hon drömmer om en bättre framtid för dottern Wei Lai. Med ren luft där hon kan känna doften av jasmin liksom i den kända folkvisan hon spelar på pianot.

Hör mer i Klotet idag kl 14.03 i P1.