UNHCR:s chef Grandi om avtalet mellan EU och Turkiet

1:53 min

Avvisningarna av migranter från Grekland till Turkiet kom i gång i går. Avtalet innebär att alla som kommer över havet ska föras tillbaka och i utbyte är EU-länderna beredda att ta emot 72 000 syrier. Men detta är ett mycket litet erbjudande, säger FN:s flyktingkommissarie i en exklusiv intervju.

– 72 000 är mycket lite, om syftet är att erbjuda alternativ till smugglarnas nätverk, säger chefen för FN:s flyktingorgan, UNHCR, Filippo Grandi på besök i Stockholm.

– Syrier i behov av skydd är självklart många fler än så, säger han.

Modellen att byta en avvisad migrant mot en syrier, ogillar han. Skydd ska ges utifrån individuella prövningar, säger han vidare. Frågan om hur han ser på det som nu sker med avvisningar från Grekland till Turkiet, möts först bara av en lång suck.

– Vi följer noga vad som sker på båda sidor, förklarar han sedan.

Människor ska inte bli inlåsta i fängelseliknande förvar och asylansökningarna har ökat nu, så Grekland behöver snabbt mycket mer personal och resurser. Men Fillipo Grandi intar en pragmatisk hållning i stället för att sälla sig till kritikerna som talar om hets och rättsosäkerhet.

Den känsligaste frågan är Turkiet och nej, legalt sett är det inte ett säkert land, enligt flyktingkommissarien.

– Vi har begärt från Turkiet att kunna ha kontakt med dem som avvisas för att se att de turkiska garantierna om säker behandling efterlevs, säger FN-chefen.