Värmland får ingen av årets 25 nya polisassistenter

1:15 min

Värmland kammar noll i tilldelningen av nya polisassistenter i år. Av de 25 aspiranter som finns i Bergslagenregionen nu får Örebro län 19 och Dalarna sex, medan Värmland inte får en enda.

– Arbetsgivaren har meddelat oss att Örebro och Dalarna är underbemannade i större utsträckning än vad vi är, och därför avstår Värmland i år, säger Annette Naesström, ordförande för polisfacket i Värmland.

Vad tycker du om den förklaringen?

– Jag tycker synd om de polisaspiranter som jobbar hos oss nu, som inte har möjlighet att söka Värmland. Många av dem har jobbat in sig och trivs i Värmland och vill vara hos oss. Den chansen borde man ta tillvara.

Annette Naesström välkomnar samtidigt att arbetsgivaren har öppnat för andra nyrekryteringar, även om det är oklart hur många personer det blir fråga om.

Carina Hertzberg, kanslichef för polisområde Värmland, konstaterar att man som aspirant är väl medveten om att man kan placeras på annan ort. Så här förklarar hon varför Värmland får noll nya polisassistenter i år:

– Det beror på att man i regionen har gjort bedömningen att Örebro har det största behovet av att få en påfyllning, och även Dalarna har det. Och Värmland får stå tillbaka. Men det är ju den här gången, säger Carina Hertzberg.