Nytt grepp – volontärer ska hjälpa polisen

1:17 min

Frivilliga som hjälper polisen med brottsförebyggande arbete. Det är målet med ett nytt projekt som Uppsalapolisen drar igång nu. 

Polisen i Uppsala håller just nu på att bygga upp ett projekt med polisvolontärer. Det är personer som bland annat ska hjälpa polisen att förebygga brott lokalt.

Till exempel skulle de kunna sättas in när det uppstår händelser som de senaste tidens oroligheter i Gottsunda.

– Det kommer vara ett mycket intressant projekt där vi ska bygga in frivilliga goda krafter som ska jobba med oss. Som vi kommer också sätta in i såna här lägen, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala.

Det handlar alltså om personer som på fritiden ska hjälpa polisen med bland annat det lokala brottsförebyggande arbetet.
Det kan handla om nattvandringar, att sprida information och hjälpa till med att stötta brottsoffer.
Polisvolontärer finns på andra platser i landet, och nu ska också Uppsala bygga upp det här.

– De kommer kunna röra sig ute i områden där vi vill att de ska finnas, till exempel om det uppstår social oro, att vara kommunikativa och att hjälpa oss att vara våra ögon givetvis också.

Vad kan det vara för slags människor?

– Det är människor som har en väldigt hög samhällsansvarskänsla i kroppen, som vill hjälpa till och som vill vara med vid såna här händelser. Sen måste de få lite utbildning av oss där vi pratar mycket säkerhet och liknande, för det är en extremt viktig aspekt i det här sammanhanget om man ska utnyttja dem på det här viset. Men där vi ska jobba tillsammans med dem.

De här personerna kommer enligt polisen inte att ha några extra befogenheter, och kommer inte vara anställda av polisen.
Man har redan gått ut med information där man söker volontärer, sen ska de här personerna gallras, utbildas och komma igång med arbetet, säger Jale Poljarevius.

– Vi jobbar för högtryck kring detta och vi vill ha de här på plats så snabbt som det bara går.