Östergötland

Inget klart om regionorter

1:30 min

Både Östergötlands regionråd Mats Johansson och Barbro Holmberg som är ordförande för indelningskommittén dementerar uppgifterna om att det skulle finnas ett förslag om vilka städer som blir huvudorter i en eventuell storregion.

Det var i går som kommunalrådet Johan Persson i Kalmar, gick ut och berättade att indelningskommittén kommit fram till att Kalmar, Växjö och Linköping blir de städer där förvaltningen för den nya tänkta regionen ska placeras.

Men uppgifterna dementeras nu av såväl kommitténs ordförande Barbro Holmberg som Östergötlands regionråd Mats Johansson.

– Vi har genomfört en första samtalsrunda med samtliga län. Nu är vi inne på andra rundan och nu kommer diskussionen om organisationen. Men det finns inga beslut fattade och inte heller några förslag, säger Barbro Holmberg.

Både Holmberg och Johansson menar att mötet handlade mer om att prata om huruvida de administrativa och politiska delarna skulle fördelas över den nya regionen eller hamna på samma ställe. Mats Johansson beklagar att Johan Persson gick ut med uppgifterna.

– Det underlättar inte processen. Jag beklagar utspelet eftersom den nya regionen är viktig och bra för Östergötland.