P4 Värmlands Magnus Hermansson fick journalistpriset

Poliser som inte åkte på akuta larm av resursbrist. Den nyheten och efterföljande rapportering gav P4 Värmlands reporter Magnus Hermansson årets journalistpris när Värmlands journalistförening höll årsmöte.

Magnus Hermansson får priset för sin granskning av den värmländska polisen, som visade att de på grund av resursbrist tvingades prioritera bort fyra gånger fler larm i juli i fjol än under resten av året. Avslöjandet fick medialt genomslag över hela landet.

I motivering prisas Magnus Hermanssons grävarbete och att han "använde sitt kunnande och visade prov på en målvedveten journalistik när han satte fokus på och avslöjade stora brister hos en av landets största myndigheter.

Magnus Hermansson underströk själv vikten av att hitta människor som vågade berätta "och klä statistiken i kött och blod".

- Men det här hade jag inte räknat med, sa en glad pristagare.

Det är Värmlands journalistförening som utser vinnaren av journalistpriset.

De övriga nominerade var:

  • Per Mojanis och Daniel Larsson (NWT) för att ha avslöjat att Karlstad kommuns IT-chef/IT-avdelning ägnat sig åt dyra resor.
  • Bengt Hedin (SVT) för avslöjandet om att Karlstad Airport haft ett muntligt avtal med flygbolaget BMI, som innebar att flygbolaget slapp betala avgifter för starter och bagagehantering.

Journalistpriset har delats ut sedan 1994

På temat att våga talade delades också 2015 års Magganpris ut till en person som står upp för yttrandefriheten. Priset som är instiftat till minne av tidningsmannen Mauritz Hellberg gick till en nutida kollega, Säffle-tidningens chefredaktör Solveig Voice som fått ta emot hat och skadegörelse både privat och på jobbet för sina krönikor.

- Priset känns som en varm omfamning, sa Solveig Voice och konstaterade att en del människor uppfattar begreppet yttrandefrihet som att "man får ha en egen åsikt men andra får inte ha en annan åsikt".

Slutligen belönades också Värmlands Folkblads sportreporter Johan Ekberg för intervjun med hemvändande hockeyspelaren Mikael Wikstrand och Martin Olson från VF för kreativ journalistik om vad vi värmlänningar dör av, och när.