Bildupphovsrätt vill skriva avtal om konstfoton på nätet

3:33 min

Bildupphovsrätt i Sverige kommer inte att jaga privatpersoner som laddar upp en statybild på nätet, försäkrar förhandlingschefen Erik Forslund som drivit målet mot Wikimedia om offentligkonst.se.

Nu har Högsta Domstolen beslutat att man inte får lägga bilder på offentlig konst i en databas på nätet utan att konstnärerna tillfrågas eller får betalt. Domen gäller offentligkonst.se, en sida där det samlas just foton på offentlig konst från hela Sverige. 

– Utslaget från HD tydliggör att de aktörer som framställer databaser behöver tillstånd för det, säger Erik Forslund, förhandlingschef på organisationen Bildupphovsrätt som drivit målet mot Wikimedia.

Om Umeå kommun köper in konst, placerar den på en offentlig plats utomhus, och gör en skulpturguide som finns tillgänglig på nätet är det ett exempel på en aktör som berörs.

– Det är ett utmärkt exempel på vad en kommun bör avtala om, säger Erik Forslund, och jämför licensavtalen med Stim-avtal som ger musiker ersättning när musik spelas till exempel i radio.

Det är kommuner, landsting, medier och andra som köper in, placerar konst och publicerar bilder av den som upphovsrättsorganisationen vill skriva avtal med. Inte i första hand privatpersoner.

– Vi tycker ju att upphovsrätten ska respekteras, naturligtvis, och det gäller även privatpersoner. Men vi är verkligen inte några som kommer att gå omkring med blåslampa eller leka poliser här utan vi är ute efter att ha goda avtalsförhållanden med yrkesmässiga aktörer, säger Erik Forslund, förhandlingschef på organisationen Bildupphovsrätt i Sverige.