Brottmålsdomstolen i Haag lägger ner åtal mot Kenyas vicepresident

1:51 min

Internationella brottmålsdomstolen i Haag har beslutat att inte åtala Kenyas vicepresident William Ruto, eftersom den anser att bevisen mot honom är otillräckliga. Misstänktes för att ligga bakom planeringen av mord, påtvingad deportation och förföljelse.

2-0 till Kenya mot Internationella brottmålsdomstolen, ICC. Så kan man sammanfatta dagens beslut från domstolen i Haag. I Nairobi drar nu regeringen en stor suck av lättnad.

Åtalet mot vicepresident William Ruto har hängt som ett mörkt moln över ledningen och blivit en politisk belastning. För Internationella brottmålsdomstolen är det här ett enormt bakslag som kan få långtgående konsekvenser.

Det här är andra gången som domstolen lägger ner ett åtal helt, 2014 beslutade domstolen att lägga ner åtalet mot Kenyas president Uhuru Kenyatta.

De två stod åtalade misstänkta för att på var sin sida ligga bakom planeringen av mord, påtvingad deportation och förföljelse i kölvattnet av det omstridda valet 2007 då över 1000 människor dödades och över 600 000 tvingades på flykt.

Till saken hör att en stor mängd vittnen har ändrat eller dragit tillbaka sina vittnesmål i bägge åtalen. En del har försvunnit och andra har känt sig hotade, vilket är anmärkningsvärt när det gäller åtal mot två sittande statsmän. Domstolen säger också att de kenyanska myndigheterna systematiskt motarbetat domstolen.

Inför valet 2013 gick de två ärkefienderna in i en allians och vann sedan valet. Allt sedan dess har Kenyatta och Ruto lagt ner stor möda på att motarbeta ICC och lobba framförallt bland afrikanska länder om att säga upp sina medlemskap i domstolen och istället upprätta en afrikansk domstol.

De två har hävdat att ICC är partiskt och bara åtalar misstänkta krigsförbrytare från Afrika. President Kenyatta har ganska framgångsrikt drivit sin linje, vilket skadat ICC:s renommé.

Få bedömare här tror dock att dagens beslut kommer få Kenyas regering att lätta på kritiken mot domstolen, snarare kommer den öka ytterligare.