Swedbanks nye ordförande om fastighetsaffärerna

1:47 min

Ingen i Swedbanks styrelse kände till de kritiserade fastighetsaffärer som två toppchefer ägnade sig åt. Det säger Swedbanks nye styrelseordförande Lars Idermark.

– Jag kände inte till fastighetsaffärerna förrän de kom upp i media. Och det gjorde ingen i styrelsen, det är inte jag som är intressant här utan det är hela styrelsen, säger Lars Idermark.

Lars Idermark tillbakavisar alltså de senaste dagarnas uppgifter om att han skulle ha känt till de uppmärksammade fastighetsaffärerna.

Bakgrunden är Dagens Industris avslöjande i höstas om att två toppchefer i banken gjorde stora privata fastighetsaffärer vid sidan av jobbet. En del av affärerna gjordes dessutom med bankens kunder.

De båda toppcheferna har lämnat banken.

Bankens sparkade vd Michael Wolf och den petade styrelseordföranden Anders Sundström nekades ansvarsfrihet på gårdagens stämma i Swedbank.

Lars Idermark säger att han inte hade några tankar på att efterträda Anders Sundströms som Swedbanks ordförande.

– Det låg inte i mina planer. Men när jag fick den här frågan och förstod vidden av detta och den situationen, jag försöker vara en ansvarstagande människa, säger Lars Idermark.

Vad ska du göra för att återupprätta bankens förtroende.

– Jag tycker att banken har förtroende i många dimensioner. Men just när det gäller de här sakerna, hur vi hanterar intressefrågor, bisysslor och annat så har vi ett nytt regelverk. Nu får jag diskutera utifrån dagens stämma med den nya styrelsen, finns det någonting ytterligare vi kan göra? säger Lars Idermark.

Swedbank har nämnts i samband med den så kallade Panama-läckan. På vilket sätt är Swedbank delaktigt där?

– Som vi sa på stämman i dag så tar vi avstånd från skatteflykt och skatteplanering. Den här frågan kom upp helt nyligen. Låt oss komma tillbaka när det gäller de här sakerna.

Tänker ni undersöka den här saken?

– Ja, det håller vi på med redan, säger Lars Idermark.

Swedbanks tillförordnade vd Birgitte Bonnesen pekar på det goda arbete som de anställda gör för att värna bankens anseende.

– Medarbetarna på kontoren som möter kunder varje dag gör ett fantastiskt arbete.

Men ni i ledningen, vad ska ni göra?

– Vi ska göra det samma!, säger Birgitta Bonnesen.