Islands statsminister avgår efter avslöjande i Panamadokumenten

1:47 min

Islands statsminister avgår efter avslöjandet att hans familj har gömt undan pengar i skatteparadis. Men mycket tyder på att Islands nuvarande högerregering kommer sitta, vilket ledde till nya protester utanför parlamentet i Reykjavik på tisdagskvällen.

Dussintals människor bankar mot kravallstaketen utanför parlamentet Alltinget. På måndagen var här kanske över 20 000 demonstranter som krävde att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle lämna sin post.

Tisdagens protester inleddes någon timme efter att statsministerns avgång hade annonserats, men Rakel Gudmundsdottir var ändå inte nöjd.

– Vi behöver mer moral inom isländsk politik, och det har inte ändrats bara för att statsministern har avgått, säger Hrafnkell Egilsson.

Demonstranterna kräver nyval, men sannolikheten för ett sådant har minskat. Framstegspartiet har föreslagit att tvåpartiregeringen ska sitta kvar, men ledd av den nuvarande fiske- och jordbruksministern Sigurður Ingi Jóhannsson.

Ledaren för koalitionspartnern Självständighetspartiet har sagt att partiet kan acceptera förslaget med vissa förändringar. 

Oppositionen lär knappast få majoritet för sin misstroendeförklaring mot regeringen under onsdagen, men det folkliga missnöjet med regeringen är stort.

Ledaren för det gröna vänsterpartiet, Katrin Jakobsdottir, säger till Ekot att trycket på regeringen är så hårt att den knappast kan sitta kvar till nästa planerade parlamentsval i april nästa år.

Och sent på onsdagskvällen lät ledaren för Självständighetspartiet antyda att det kan bli aktuellt att tidigarelägga nästa parlamentsval här i Island, som egentligen är planerat till april nästa år.