Skellefteå-Växjö 2-0

Skellefteå nollade Växjö

1:35 min

Växjö började bäst. Sedan kopierade Skellefteås back Tim Heed sitt blixtmål från den förra matchen, hemmalaget tog över och vann till slut med 2-0. Nu leder Skellefteå SM-semifinalen i ishockey med 2-1 i matcher.

En väldigt övertygande seger. Två måls överläge kan tyckas lite men man skapade i långa perioder ett massivt tryck mot Nihlstorp. Hade det inte varit för Växjös målvakt hade segermarginalen blivit mycket större

Det tredje semifinalmötet mellan Skellefteå och Växjö blev en högdramatisk och adrenalindrypande tillställning. Stärkta av sin hemmaseger senast var det Växjö som med sitt fysiska spel tog tag i taktpinnen. Man stängde effektivt av passningsvägarna för Skellefteå och krympte ytorna.

Allt förändrades när Växjös back Teemu Laakso blev utvisad mitt i öppningsperioden.

Precis som senast tog det bara fyra sekunder i numerärt överläge för Skellefteåbacken Tim Heed att bomba in ett slagskott till 1-0. Den här gången var Växjös målvakt Cristopher Nihlstorp nära att klara, men pucken singlade som ett höstlöv över både honom och mållinjen.

Målet blev ett lyft för Skellefteå, som tog i spelet och hade flera jättechanser att utöka sin ledning. Andrew Calof fick ett friläge men Nihlstorp plockade skottet, Sebastian Aho hade öppet mål men försökte sig på en extra dragning och chansen försvann.

Känslorna var heta och smällarna många. Den första perioden avslutades med sju spelare i utvisningsbåset men något mer mål föll inte förrän i slutperioden.

I den andra perioden var Skellefteås tryck massivt långa stunder men Växjö krigade bra och lyckades undvika fler baklängesmål. Cristopher Nihlstorp stoppade allt, bland annat nickade han bort ett slagskott från Skellefteåbacken Alexander Urbom och blev liggande en stund.

Växjömålvakten kom tillbaka men efter 5.19 i den tredje perioden tvingades han släppa ytterligare en puck bakom sig när Pontus Petterström slog till från nästan ingen vinkel alls.

– Jag tycker vi gör vår bästa match i slutspelet. Första tio minuterna var lite sega men de sista 50 är riktigt bra, säger Skellefteås Mattias Ritola som enligt Radiosportens expert L-G Jansson spelade landslagsmässigt.

På torsdag smäller det igen i Växjö. Då måste Växjös superkedja med Richard Gynge, Robert Rosén och Tuomas Kiiskinen börja producera. Så här långt har trion inte hittat målet i semifinalspelet.

– De är inte spelare som ska vara inne och gruffa och så där. De har ett annat spel i sig där de hittar varandra bra. Det ska dom koncentrera sig på, säger Växjös Patrik Lundh.


MATCHFAKTA

Skellefteå AIK-Växjö 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (9.42) Tim Heed (Patrik Zackrisson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-0 (5.19) Pontus Petterström.

Skott: 31-15 (10-2, 16-6, 5-7).

Utv, Skellefteå AIK: 6x2. Växjö: 10x2.

Domare: Tobias Björk, Boden och Linus Öhlund, Älvsbyn.

Publik: 5 654.

Skellefteå AIK leder med 2-1 i matcher.