SR-avdelning anklagas för att tysta anställda

2:59 min

En grupp anställda på Sveriges Radio har fått information om att de inte får ha kontakt med pressen. Flera tolkar det som att de blivit belagda med munkavle.

– Själva produkten som Sveriges Radio levererar är ju radio, och en sådan vederhäftig nyhetsrapportering som möjligt. Att man då sysslar med sådana här informationsstyrningskampanjer internt rimmar väldigt illa, när man har allmänhetens förtroende att förmedla nyheter och information så sakligt som möjligt, säger datateknikern Måns Nilsson.

Chefen på Måns Nilssons avdelning heter Anders Lindholm och han har cirka 120 personer i sin organisation. Det är främst IT-tekniker, men också servicetekniker och utsändningstekniker finns på avdelningen.

För ett par veckor sedan, den kväll som den stora överbelastningsattacken mot stora nyhetssajter inträffade - som t ex mot Aftonbladets och Dagens Nyheters sajter - så märkte Måns Nilsson redan i ett tidigt skede att det var någon slags nätattack på gång mot sajterna. Han valde då att tipsa nyhetsredaktionen på Ekot om det.

– Jag tipsade dem och efteråt så ringde Ekot upp mig och frågade om jag kunde vara med i direktsändning. Jag svarade ja och medverkade därefter i sändningen, säger Måns Nilsson.

På ett veckomöte i måndags fick de anställda information som de tolkar som att chefen lagt munkavle på de anställda. Nedan är ett exakt citat från den Powerpoint-presentation som visades på skärmarna under mötet, som hölls via nätet:

"Ingen medarbetare får ha kontakt med press, inklusive SR, utan all presskontakt hänvisas till Anders Lindholm."

Flera av de anställda uppfattade den här texten som att de alltså förbjöds att prata med journalister. Och även om t ex Ekot eller Radio Stockholm skulle vilja prata med en anställd på den här SR-avdelningen så får de som jobbar där inte svara, menar medarbetare Stockholmsnytt pratat med.

Det här är anmärkningsvärt, speciellt i ett mediebolag som Sveriges Radio, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Strikt juridiskt är det ju inget fel begånget. Däremot är det ju etiskt klandervärt på många sätt att uttrycka sig på det här sättet. I synnerhet Sveriges Radio, där hela tanken bygger på att människor ska berätta för medier om sådant som de finner angeläget eller upprörande, eller sådant som behöver belysas på något sätt, säger Nils Funcke.

Anders Lindholm, chef på avdelningen, säger att formuleringen var olycklig och att det inte alls ska tolkas som att man lagt munkavle på de anställda.

– Det är felaktig formulering. Det måste vara taget utifrån något annat sammanhang. Våra medarbetare är inte belagda med munkavle. Vi bestämmer vid varje tillfälle, oftast när det inträffat någon typ av incident, vem som ska vara talesperson, säger Anders Lindholm.

Hur ser du på det nu att flera har tolkat det som att de inte får ha kontakt med media?

– Det är inte okej. Jag behöver rätta till de felaktigheterna tillsammans med mina medarbetare, säger Anders Lindholm.