P1-MORGON ONSDAG 6 APRIL

Flera turer kring Islands statsministers avgång

6:30 min

På tisdagskvällen meddelade Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson att han kommer att avgå. Men under natten kom ett pressmeddelande har han istället föreslagit att hans partis, Framstegspartiets, vice ordförande tar över statsministerposten på obestämd tid. Grunden till det isländska kaoset är avslöjandena i de så kallade Panamadokumenten om att statsministerns familj gömt pengar skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. De senaste dagarna har tusentals arga och besvikna islänningar demonstrerat på gatorna. Många vill ha nyval. Vår Islandskorrespondent Jens Möller, på plats i Reykjavik reder ut turerna. 

Igår skulle statsministern avgå - idag heter det att han tar endast tar en paus på obestämd tid.

Vad är det som gäller?

– Det är inte helt lätt att veta det till fullo men presschefen hos statsministern utryckte det som att ”nej statsministern inte har avgått, han är avgående, han sitter kvar till nästa steg rent formellt är taget”. Han har alltså formellt inte lämna in pappret till presidenten med sitt avgångsbesked och de det finns dem som ser detta pressmeddelande som rökridåer, säger Jens Möller

Har du hört några reaktioner än på Island - på nyheten att statsministern stannar?

– Från oppositionshåll tar man sig för pannan bara, detta är bara ytterligare ett kapitel i en obegriplig hantering av den här krisen från regeringens sida. Från regeringspartierna sida är det betydligt tystare. Flera ministrar antyder att det val som är planerat om ett år kan komma att tidigareläggas, men många på Island kräver ju ett nyval nu direkt.

– Så som det tycks kommer statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson ta ett steg tillbaka och lämna posten som statsminister men sitta kvar som partiordförande och att den nuvarande fiske- och jordbruksminister blir ny statsminister åtminstone för en tid.

– Men det är för tidigt att att säga vad för typ av förändringar det skulle innebära. Just nu känns det som att hela Reykjavik politiska liv skakar. Många pekar ut det här som den mest praktfulla skandalen i Islands hela demokratiska historia.

Några av de demonstranter som Jens Möller pratat med efterlyser mer moral i Isländsk politik. Att den nuvarande jordbruks och fiskeministern skulle bli statsminister är varken a- eller b-planen, det är den sista planen, det är löjligt säger en av demonstranterna.

Om det blir nyval kan det märkvärdiga hända att det isländska Piratpartiet kan bilda regering - Piratpartiet får bortåt 40 procent i mätningar.

Vad vill det partiet?

– Ja enligt sista opinionsmätningarna fick piratpartiet 36 procent och är klart största parti. Det är ett nytt parti med en inte helt fullständig politik till exempel gällande ekonomi. Men enligt dem måste det bli mer transparens inom politiken, kulturen att gömma pengar måste bort.