Italien kräver att Egypten utreder mord på student

2:26 min

Mordet på en italiensk student i Egypten hotar att allvarligt skada relationerna mellan Egypten och Europa. Italien kräver att Egypten samarbetar för att få fram sanningen om vad som hände.

Den 28-årige studenten Giulio Regeni hittades i ett dike utanför Kairo, svårt torterad och mördad. Kritiker hävdar att tortyrmetoderna liknar de som den egyptiska säkerhetstjänsten använder.

En egyptisk delegation är på väg till Rom för att presentera sin mordutredning, men Italiens förtroende för egyptisk rättssäkerhet är redan svårt prövad och den döde Giulio Regenis mamma har hotat publicera en bild på den torterade kroppen om sanningen inte kommer fram.

Enligt mamman var det bara nästippen som gick att känna igen när hennes son hittades i ett dike med brännmärken från cigaretter, krossade ben, beskurna öron, trasiga naglar och skärsår under fotsulorna. Tortyrmetoder som enligt människorättsaktivister inte är ovanliga inom den egyptiska säkerhetstjänsten.

Egyptens olika förklaringar till hur den 28-årige doktoranden kan ha dödats, har mötts med hånfullt tvivel över hela världen och även i egyptisk press avfärdats som naiv och skadlig för Egyptens anseende.

Först antydde media att Regeni mördats för att han kanske var homosexuell. För två veckor sedan, påstod egyptiska myndigheter att man funnit mördarna - ett kriminellt gäng på fyra personer som av en händelse allihop dog i ett blodigt skottdrama med polisen den 24 mars.

Sedan dess har egyptisk underrättelsetjänst erkänt att man höll koll på Giulio Regeni vars forskning handlade om det känsliga ämnet: egyptisk fackföreningsrörelse. Men egyptiska myndigheter har fortsatt att förneka all inblandning i mordet.

I Italien har Regenis mamma trätt fram som en människorättshjältinna som påpekar att hennes son inte är den ende som utsatts för egyptisk polisbrutalitet.

Och den italienska tidningen Corriere della Serra har publicerat korta porträtt av 533 unga egyptier som allihop försvunnit de senaste åtta månaderna. Italienska resebyråer hotar inleda en bojkott mot det osäkra landet Egypten.

Egyptiska människorättsaktivister och intellektuella har under en längre tid hävdat att situationen för mänskliga rättigheter i landet är långt värre än under Mubarak.

Och den franska tidningen Le Monde skrev nyligen att Egypten under Sisi går att jämföra med Chile under Pinochet.