Fler äldre håller sig kvar i arbetslivet

1:55 min

Det blir vanligare att jobba kvar efter pensionen. I fjol fanns 180 000 i åldern 65-74-år kvar i arbetslivet enligt Statistiska centralbyrån.

En av dem som jobbar är socionomen Kicki Bergman. Hon hann bara vara pensionär i två månader innan hon fick nytt jobb. Vi träffar henne under en körrepetition.

– Jag tror i inte på det där lyckliga pensionärslivet när man gör en massa roliga saker. Jag tror att människan är gjord för att arbeta också.

Körsång räcker inte för 67-åriga Kicki Bergman, även om det är kul. När hon gick i pension efter ett långt arbetsliv som socionom kände hon snart att något saknades.

– Ja, jag blev vansinnigt rastlös och klättrade på väggarna.

På Arbetsförmedlingen räknar man äldre som en utsatt grupp som har svårt att få nytt jobb. Men efterfrågan ökar på pensionärer inom en rad yrken. Det visar en rundringning som Ekot gjort till ett tiotal fackförbund och stora arbetsgivare runt om i Sverige. Och när Kicki Bergman sökte nytt jobb fick hon napp direkt.

– Så jag gick dit på en anställningsintervju och tänkte att jag skulle bli timanställd. Men när jag gick därifrån var jag anställd på 45 procent.

En förklaring är att det är brist på utbildad personal inom en rad yrken. Ekonomin och samhället går ju på högtryck just nu.

Peter Larsson är samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer. Han talar om en tillnyktring när det gäller synen på äldres kompetens.

– Den tillnyktringen har varit på gång ett par år nu, men den sätter ordentlig fart nu. Erfarenhet är viktigt, du har gått på så många minor i livet så har du hållit cynismen på avstånd så är man väldigt produktiv, säger Peter Larsson.