Ystad

Ystad ska slänga mindre

2:52 min

Ystad är en av tre kommuner i landet som är med och testar en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet.

– Avfallsmängderna ökar och vi lever som vi hade tre jordklot. Att förebygga är en väldigt prioriterad fråga, säger Lotte Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten i Ystads kommun.

Ganska länge har vi sorterat vårt avfall, hemma i soprummet eller i olika containrar på återvinningsstationen. De senaste åren har det också pratats en hel del om återbruk, att ge prylar ett längre liv, istället för att till exempel kasta en skjorta man tröttnat på kanske den kan gå till en klädbytardag, eller lämnas in på loppis eller sys om. Det handlar om att se till att det blir mindre som slängs.

Det är svårt att förbygga men med den här metoden kanske fler kan hänga på och använda det i sin verksamhet.

Det är branschorganisationen Avfall Sverige som nu vill vidareutveckla en metod som tagits fram för att förebygga avfall i kommunernas olika verksamheter. Ystad, Helsingborg och Gävle kommuner ingår i projektet.

Bättre arbetsmiljö

Att jobba systematiskt för att det ska bli mindre avfall minskar påverkan på miljön men kan också minska kostnader och leda till en bättre arbetsmiljö.

– Vi ska försöka identifiera goda exempel, presentera en handlingsplan med åtgärder som man enkelt kan använda hos sig själv, säger Lotte Nilsson.

– Man kan följa det här projektet via en Facebooksida oavsett om man är privatperson, företagare eller kommunal verksamhet.

I Ystad kommun ska man nu jobba ihop med det kommunala bostadsbolaget Ystadbostäder i den här processen. 

– Vi har börjat se vilka produkter som vi behöver se över, vilka avfall vi får på grund av att vi använder vissa produkter, säger Maria Widenstedt, förvaltningsansvarig på Ystadbostäder.

Vi har kommit fram till att vi ska jobba med kemprodukter och se vilket avfall vi får av det och hur vi kan minimera det.

Vad kan det vara för avfall?
– Framför allt limmet, det är en arbetsmiljöfråga också för våra vaktmästare som använder det, det gäller att hitta ett alternativ, det är spännande.

Enkla åtgärder

Förra veckan samlades en grupp fastighetsskötare och annan personal på Ystadbostäder i ett första möte kring avfallsfrågan och redan då kom de på en enkel åtgärd de kunde införa med en gång på kontoret.

– Det var att skriva ut dubbelsidigt på kopiatorn, så det har vi börjat med nu direkt. Det är sådana grejer man hittar, smågrejer som man inte tänker på annars, men som kommer upp när man sitter och diskuterar om avfall, säger Maria Widenstedt.

Projektet pågår till och med juni 2017.