Hälsa

Recepttjänsten låg nere i sju timmar

Under tisdagen gick det inte att hämta ut receptbelagda mediciner på apotek runtom i landet.

Först sent på kvällen var problemet med e-recepttjänsten åtgärdat.

Problemen med elektroniska recept började vid 14.30-tiden. Först sent på tisdagen kunde E-hälsomyndigheten, som hanterar systemet, meddela att problemet var åtgärdat.

– Vi har goda nyheter - nu är e-recepttjänsten igång, sade Erika Burlin Hellman, pressansvarig på E-hälsomyndigheten, till TT kvart i tio på tisdagskvällen.

Grundlig analys

Natten till onsdag kommer man däremot att behöva göra vissa åtgärder, meddelar myndigheten.

– Under natten kan det vara lite svårt att få tillgång, men eftersom det inte finns så många nattöppna apotek så ska det inte vara speciellt märkbart. Vi kommer tillsammans med IT-driftsleverantören grundligt att analysera det som har hänt och hur det kunde hända, säger hon.

Om den här typen av tekniska problem uppstår kan apoteken och vården i brådskande ärenden lämna ut läkemedel.

– Om en person måste få ut ett recept, en bedömning som görs av apoteken, så kan de använda en manuell rutin för att lämna ut medicin, säger Erika Burlin Hellman.


E-recept, elektronisk receptförskrivning, är en tjänst som gör att läkaren kan skicka recept elektroniskt till apoteket från sitt journalsystem.
Ehälsomyndigheten tar emot receptet från förskrivarens journalsystem och lagrar informationen i den nationella receptdepån. Där lagras e-receptet fram till dess att patienten går in till ett apotek för att hämta ut läkemedlet.
Alla apotekskedjor i Sverige har tillgång till e-recepten via den nationella receptdepån.
E-recept finns för både människor och djur. 

Källa: Ehälsomyndigheten, Vårdgivarguiden