Ted Cruz är nu Donald Trumps främste utmanare

2:11 min

Senator Ted Cruz från Texas vann en förkrossande seger över affärsmannen Donald Trump i republikanernas primärval i delstaten Wisconsin i USA i natt. På den demokratiska sidan vann senator Bernie Sanders över den förra utrikesministern Hillary Clinton, Sanders sjunde seger i de senaste åtta delstater som röstat.

Frågan i natt var med hur mycket Ted Cruz skulle vinna över Donald Trump i Wisconsin i det allt mer infekterade republikanska primärvalet.

I natt är en vändpunkt, hävdade senatorn från Texas i sitt segertal. Ted Cruz är nu Donald Trumps främste utmanare.

I natt såg han ut att vinna med drygt 15 procentenheter. Den illa omtyckte etablissemangskritikern Cruz får nu, ironiskt nog, etablissemangets stöd för att bekämpa Trumps chanser att vinna en majoritet av delegaterna och partiets nominering till presidentkandidat i sommar.

Frågan är hur allvarligt skadat Donald Trumps flyt bland väljarna är av hans egna misstag den senaste tiden och en allt mer intensiv kampanj mot honom.

Trump höll inget tal i natt, men hans kampanj gjorde ett uttalande: "Ted Cruz är värre än en marionettdocka. Han är en trojansk häst som används av partibossarna för att stjäla nomineringen från Mr Trump".

Cruz chanser att vinna en majoritet av delegaterna till konventet är mikroskopiska, Trumps chanser är något större, men för dagen verkar det allt mer sannolikt att det blir en avgörande omröstning på konventet.

På den demokratiska sidan höll en oerhört nöjd Bernie Sanders ytterligare ett segertal.

Bernie Sanders väcker en entusiasm, särskilt bland unga, och han har större framgångar i delstater där oberoende kan rösta, obundna av partiregistrering. Han har också lyxen att slippa ägna tid åt middagar med donatorer för att skaffa pengar. Miljontals sympatisörer håller kampanjen vid god kassa. 

Demokraterna fördelar sina delegater proportionellt och även om Bernie Sanders har vind i seglen och vunnit i flertalet av de senaste delstaterna så leder Hillary Clinton stort totalt, bland annat med hjälp av så kallade superdelegater.