Trafikskola startar internat för elever med svårigheter

1:39 min

Flera trafikskolor runt om i Norrbotten har märkt av en ökad efterfrågan på extra stöd under körskoleutbildningen, från personer som har särskilda behov.

En av de som har märkt av det här är Stefan Vikström, delägare och trafiklärare vid en trafikskola i Piteå.

– Vi har sett ett ökat behov av de som kommer till oss som har olika diagnoser. Men man behöver ju inte ha en diagnos för att uppleva att det är svårt. Tanken är nu att vi ska köra igång med en verksamhet där man kan studera på heltid.

Vägen till körkortet kan kännas lång och svår, men extra stöd för de som behöver det finns på flera trafikskolor runt om i Norrbotten, så även på Roberts trafikskola i Piteå där det jobbar lärare som är utbildade på olika diagnoser och som jobbar för elever med speciella behov.

En satsning på de som behöver extra stöd har funnits en längre tid, i form av bland annat en individuell undervisningsplan och nu senast en digital plattform som ersätter den klassiska körskoleboken.

Men nu ska trafikskolan ta individanpassad undervisning ett steg längre, genom att starta en internatutbildning i Älvsbyn.

– Tanken är att det ska bli ett internat helt enkelt, där man kommer och bor på plats och får uppbackning med teorin och körlektioner.

Tanken är att komma igång med internatet till hösten.