Pressmeddelande 2016-04-06

Lisa Helgesson ny grävchef på Sveriges Radio

Lisa Helgesson, i dag agendachef på P4 Uppland, blir ny chef för undersökande journalistik på Ekot. Det är en erfaren och prisbelönt arbetsledare som nu ska leda arbetet med att stärka och förnya Sveriges Radios grävande journalistik.

Lisa Helgesson har varit agendachef/nyhetschef på P4 Uppland sedan 2007 och är sedan 2008 ställföreträdande kanalchef. Hon har arbetslett en rad prisvinnande granskningar som till exempel guldspadebelönade granskningarna av sexhandeln med unga i Uppland 2014 och bristerna i polisens internutredningar 2010. Lisa Helgesson är även samordnare för Sveriges Radios reporternätverk med reportrar från hela företaget.

– Det känns mycket inspirerande att få välkomna en så rutinerad och uppskattad arbetsledare till oss. Ekots grävgrupp ska ta sig an de svåraste ämnena och göra samhällsviktiga granskningar. Lisa har helt rätt kvalifikationer för att leda det arbetet. Med sin stora erfarenhet av Sveriges Radio och public service kommer hon också spela en viktig roll i samordningen av hela företagets grävjournalistik, säger Ekochefen Olle Zachrison

Som chef för Sveriges Radios undersökande journalistik, med placering på Ekot, ska Lisa Helgesson arbetsleda och coacha Ekots prisbelönta grävgrupp, som består av fyra reportrar, samt projektleda grävverksamheten på hela Ekot. Därtill ska hon stödja P1-programmet Kalibers journalistik, bistå reporternätverket samt projektleda Radioleaks, Sveriges Radios tjänst för att lämna krypterade tips.

– Att få jobba med Ekots fantastiskt skickliga grävgrupp är en stor ära. Liksom att få vara med och utveckla Sveriges Radios undersökande journalistik tillsammans med alla kompetenta medarbetare. I en tid då mycket inom medierna handlar om snabbhet är det oerhört viktigt att vi samtidigt satsar hårt på den journalistik som kräver omfattande research och ibland mycket tid och resurser, säger Lisa Helgesson

Lisa Helgesson tillträder senare i vår och efterträder Fredrik Laurin som lämnade Sveriges Radio vid årsskiftet.

Pressbild:
Lisa Helgesson. Foto: Tor Johnsson

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, PR- & presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52