Solveig Voyce fick Magganpriset

3:27 min

Årets mottagare av yttrandefrihetspriset Magganpriset blir Säffletidningens chefredaktör Solveig Voyce. Hon prisas för att hon som ledarskribent tagit ställning för invandring och människors lika värde.

Priset delas ut till Mauritz Hellbergs minne. Han var chefredaktör för Karlstadstidningen 1890-1939. Yttrandefrihet var något han brann för.

Ordfront Värmland-Dal och journalistkåren i Värmland delar ut priset som består av äran i form av ett diplom, och ett smycke. Solveig Voyce fick priset vid en tillställning i Karlstad på tisdagskvällen.

– Det är stort. Jag blev tagen av detta. Det är ett enormt pris att få när man är ansvarig utgivare och ledarskribent, säger Solveig Voyce.

Voyce har i flera ledare skrivit positivt om invandring. Som en direkt följd av detta utsattes hon för såväl hot som trakasserier. Både hennes hem och tidningens hus har blivit utsatt för äggkastning.

Hur kommer priset att påverka dig?

– Det känns som en varm omfamning efter allt som varit. Nu är det ganska så lugnt men det känns som en hand på axeln som leder mig framåt, säger Solveig Voyce.