Vittne vägrade prata i rånrättegång

1:19 min

Domaren tog ett enskilt samtal med ett vittne som inte ville prata, när rättegången om rånet i Othem i december fortsatte under onsdagen.

Rättegången om det grova rånet i Othem inleddes på onsdagen med förhör av den tredje mannen som är åtalad för att ha rånat en äldre man i hans bostad en natt i december.

Precis som de andra männen svarar även han svävande på åklagarens frågor. Han kan inte förklara hur det finns spår av offrets blod i hans bil.

Enligt vittnen var han ute efter vapen när rånet skedde, men det förnekar han själv. Men han medger att han var och träffade mannen som senare blev rånad och frågade om att gå med i den skytteklubb han är aktiv i.

Han kan inte förklara en del kryptiska sms mellan honom och andra åtalade, som "vänd! stäng av luren", och ställer en motfråga till åklagaren - "Minns du sms du skickade för 4 månader sedan, tagna ur sitt sammanhang?"

Rättegången om rånet i Othem i december tog en annorlunda vändning i Gotlands tingsrätt under eftermiddagen, när en av de personer som kallats som vittne vägrade plötsligt att svara på några frågor. Han sa att han sagt det han velat säga till polisen.

Domaren försökte då tala vittnet till rätta och understryka vikten av hans uppgifter. Förhandlingarna avbröts då och sedan kunde domaren meddela att vittnet kommer att berätta, men först på fredag då rättegången fortsätter men också avslutas.