Arbetskläder till barnomsorgen i Söderhamn

1:31 min

Redan i år kommer personalen inom barnomsorgen i Söderhamn att få arbetskläder efter ett beslut i kommunfullmäktige i december. Upphandlingen är så gott som klar och snart kan beställningar börja läggas.

Personalen inom barnomsorgen har efterfrågat arbetskläder och att de nu snart ska få en uppsättning är efterlängtat, tycker personalen på förskolan Uttern i Söderhamn.

– Det känns jättebra, tycker Helena Stenberg.

– Det behövs verkligen så man slipper slita på sina egna, tycker Helena Forell.

Det är långt ifrån självklart att personal inom barnomsorgen får arbetskläder. Varken i Gävle, Bollnäs eller i Nordanstig får de anställda det.
Däremot får förskollärare i Hofors, Ockelbo och Ovanåker kläder. Att även Söderhamn snart ingår i den skaran, beror på en motion från Liberalerna och som kommunfullmäktige klubbade igenom i december.

– Vi tycker det vore en bra idé att förvaltningen tillsammans med personalen tar fram ett paket efter vilket behov de har, säger Magnus Ludvigsson gruppledare för Liberalerna i Söderhamn.

Upphandlingen är så gott som klar och snart kan de anställda börja beställa. I första hand är det utekläder som gäller men pengarna kommer troligtvis även att räcka till en uppsättning för inomhusbruk. Och det behövs eftersom de privata kläderna slits mycket tycker både Emilia Forell och Helena Stenberg.

– Ute sitter vi i sandlådor och inne är vi mycket på golvet hela tiden och leker, menar Helena Stenberg.

– Sedan måste man tvätta kläderna ofta om man fått kiss eller bajs eller kräks på sig. Och att tvätta ofta slits, säger Emilia Forell.