Stödet för Islands regering rasar

1:44 min

Den politiska osäkerheten på Island fortsätter. Om statsminister Gunnlaugsson lämnat in sin formella avgångsansökan är inte klart. Det är inte heller klart om det blir tidigare val, något som sannolikt skulle bli en hård smäll för sittande Framstegspartiet, visar opinionsundersökningar.

I dag har det kommit en rad opinionsundersökningar, enligt den ena faller stödet för regeringspartierna ganska kraftig, framförallt då för Framstegspartiet. En opinionsundersökning visar samtidigt att stödet för Piratpartiet fortsätter växa, och uppgår till 43 procent.

En annan opinionsundersökning visar att det är över 80 procent som anser att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson måste avgå.

Den nuvarande högerregeringen på Island verkar dock bli kvar, med en ny statsminister vid rodret. Detta efter beskedet i går om att statsminister Gunnlaugsson avgår, på obestämd tid, sedan det avslöjats att hans familj gömt undan tillgångar i skatteparadis.

Fast trots kraven om nyval försöker tvåpartiregeringen hålla sig kvar vid makten här i Island. Just nu verkar det som att nuvarande fiske- och jordbruksministern Sig­urður Ingi Jó­hanns­son tar över som statsminister.

Beskedet möttes av besvikelse av regeringskritiska demonstranter utanför parlamentet. Svensktalande Helga Ögmundurdottir var en av dem.

– Jag är väldigt upprörd. Jag trodde vi var inne i något slags process till ett val. För det är det folk kräver, säger hon.

Gårdagen var kaosartad, och enligt flera bedömare tycktes den avgående statsministern agera i något slags panik. Enligt Piratpartiets parlamentsledamot Asta Gudrun Helgadottir agerade regeringen barnsligt.

– Notera att statsministern inte har annonserat sin avgång på något formellt sätt. Det vara bara en massa personer som samlats i lobbyn i parlamentet, statsministern stack därifrån och sedan kom jordbruksministern och sade att "jag är den nya statsministern – kanske" för den andre har avgått. Vad är det här, säger Helgadottir.

Ledaren för det andra koalitionspartiet, Självständighetspartiet, lät dock antyda i går kväll att det kan bli aktuellt att tidigarelägga nästa parlamentsval här i Island, som egentligen är planerat till april nästa år.