Islands statsminister tar en paus

Igår kväll berättade vi att statsministern på Island avgår och slutar styra landets regering. Men nu säger den isländska statsministern att han bara tar en paus från sitt jobb.

Klicka på texten för att läsa mer

De senaste dagarna har det blivit stora protester i vårt nordiska grannland Island. Många människor där har demonstrerat mot landets statsminister. De är upprörda efter att det har blivit känt att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan ha smitit från att betala skatt. Han är en av flera rika personer runt om i världen som kan ha skickat sina pengar till låtsasföretag utomlands för att slippa betala skatt i sitt hemland.

Island har haft det svårt

Island har nyligen haft en svår ekonomisk kris. Landet hade stora skulder och svårt att betala. Många vanliga islänningar blev av med sina jobb när staten skulle spara. Därför kan många bli extra arga när de hör att en politiker med flit kan ha låtit bli att betala mycket pengar i skatt till staten.

Avgå eller paus?

På tisdagen sa statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson först att han ville sluta. Många trodde då att han avgick och valde att helt sluta sitt jobb efter skatteskandalen. Men sent på tisdagskvällen skickade statsminister Gunnlaugsson ut ett brev till TV, Radio och tidningar på Island där han berättade att han istället för att sluta helt ska ta en paus från sitt jobb. En annan politiker i Islands regering får nu tillfälligt ta över jobbet som Islands statsminister.