Unionen varslar om strejk - Securitas i Sörmland berörs

0:38 min

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk sedan förhandlingarna med Almega vad gäller frågan om pensioner har strandat.  

Strejkvarslet berör Securitas i Eskilstuna, Nyköping och Strängnäs.

– Det handlar ytterst om att du ska kunna jobba lite längre eller ta ut lite pension i ett tidigare skede i en del av arbetet om du har kommit upp i åren, men då måste du ha råd med det, säger Henrik Bjugård regionchef i fackförbundet Unionen.

Fackförbundet Unionen vill att deras medlemmar ska ha samma möjlighet till flexpension som inom det privata näringslivet, exempelvis inom industrin.

Medlemmarna inom tjänstesektorn har idag inte rätt till flexpension - en förstärkt tjänstepension och en förstärkt möjlighet att gå ner i tid, enligt Unionen som också vill att det ska gälla inom Almegas avtalsområde.

Avtal har träfats med 28 av 36 arbetsgivarförbund inom Svenskt näringsliv om flexpensionen, som innebär en utbyggnad av tjänstepensionen, men inte inom Almegas område.

– Nej, Almega har vi inte fått med oss alls på den biten, vi fick inte med oss dem i förra avtalsrörelsen heller, men nu måste vi få med oss dem för att få en likvärdig arbetsmarknad och likvärdiga villkor, till exempel om du jobbar fast på Scania är det väldigt viktigt att du har liknande villkor som de som jobbar som konsult på Scania.

Henrik Bjugård regionchef i fackförbundet Unionen tror att facket får igenom flexpension även inom Almegas avtalsområde.

– Jag tror att vi kommer landa i att vi får ett motsvarande avtal, men vi behöver nog fightas lite först.