Försäkringskassan: Arbetsgivarna måste ta sjukskrivningarna på allvar

2:25 min

För att få ner de stegrande sjuktalen inom vård och omsorg så måste arbetsgivarna sätta arbetsmiljön högst upp på dagordningen. Det kravet ställer nu Försäkringskassan. 

Försäkringskassan har Regeringens uppdrag att få ner de höga och ökande sjuktalen. Vård- och omsorgsyrken inom kommun och landsting är särskilt utsatta och därför kommer Försäkringskassan att lägga krutet på dessa. Landstinget i Västernorrland och Sundsvalls kommun är två av de arbetsgivare som sticker ut, på ett negativt sätt, i statistiken.

– De finns på vår lista över arbetsgivare som vi behöver prata med, säger Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

Först och främst kommer samtalen att gå ut på att visa på de goda exempel som finns för att arbetsgivarna själva ska inspireras att förändra sig. 

Av de goda exempel som finns ute bland kommuner och landsting så har man kunnat sluta sig till att prio nummer ett måste vara att förbättra arbetsmiljön.

– Man börjar prioriterar i sin verksamhet utifrån tydliga parametrar, där arbetsmiljön är nummer ett, kvalitet är nummer två, leveransen är nummer tre och ekonomin är nummer fyra. Och den kommer av att man sköter de andra, säger Lars-Åke Brattlund.

Men om det visar sig att arbetsgivarna inte tar problemet på tillräckligt stort allvar så kommer Försäkringskassan att anmäla saken till Arbetsmiljöverket.