Kronoberg

Unionen varslar om strejk – 250 anställda berörs i länet

1:32 min

Under onsdagsförmiddagen varslade fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer om strejk efter att förhandlingarna med Almega strandat. Strejken gäller bland annat möjligheten att gå ner i arbetstid inför pensionen.

Strejken berör cirka 10 000 anställda, och 250 av Unionens medlemmar i Kronobergs län. Den kommer att bryta ut 18 april klockan 12 om ingen uppgörelse har nåtts innan dess.

I länet är strejkvarslet riktat mot företagen Atea Sverige, Atea Logistics, SVT och Securitas, enligt Magnus Sjöholm på Unionen Småland.

– Man tittar på vilka företag vi har förmåga att göra detta och var det ger snabba resultat. Det är ingen som vill konflikta egentligen, det här är sista utvägen, säger Magnus Sjöholm.

Anders Tihkan på Sveriges ingenjörer säger att det troligtvis inte är några av deras medlemmar i Kronoberg som berörs av varslet.

Unionen och Sveriges Ingenjörer vill att deras medlemmar ska ha möjlighet att gå ner i arbetstid inför pensionen. Ett system som i dag gäller på stora delar av arbetsmarknaden.

– Flexpensionerna är viktiga eftersom vi vet att vi kommer att få arbeta längre. Alla arbetsmarknadens parter har insett detta och därför vill man också skapa förutsättningar för en flexibilitet i avslutet av arbetslivet, säger Magnus Sjöholm.