Östergötland

Varsel om strejk på SVT och Securitas i länet

1:19 min

Fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk på bland annat Sveriges Television och Telia Sonera i Norrköping samt Securitas i Motala och Linköping.

Strejken berör cirka 10 000 anställda och bryter ut 18 april om ingen uppgörelse nåtts innan dess. Det är förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Almega om de så kallade flexpensionerna som har strandat.

De berörda branscherna är IT, telekom och teknikkonsulter. I Östergötland varslas cirka 200 medlemmar på Sveriges Television i Norrköping, Securitas i Motala och Linköping, Inspecta i Norrköping, Bengt Dahlgren AB i Linköping och Telia Sonera i Norrköping.

Flexpensionen är mycket viktig. Den bidrar i hög grad till ett hållbart arbetsliv då vi behöver jobba allt längre upp i åldrarna", skriver Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Flexpension handlar om att facken vill sätta av mer pengar till tjänstepensionssystemet som möjliggör för anställda att exempelvis gå ner i tid mot slutet av arbetslivet.