Patienter med hjärtsvikt får hjälp på nya mottagningar

2:03 min

Landstinget Sörmland hoppas inom kort kunna erbjuda hjärtsviktsmottagningar på alla sina vårdcentraler. På så sätt ska patienter kunna vända sig dit med sina hjärtsviktsproblem – istället för till sjukhuset.

Syftet med arbetet är att minska antalet inläggningar på sjukhus, men också att skänka trygghet till patienterna. De får också ett telefonnummer direkt till sköterskorna på hjärtsviktsmottagningen, så att de slipper stå i telefonkö när de behöver hjälp.

– Jag kan ringa både morgon och kväll om jag behöver. Då kan de säga om jag ska gå till läkare eller direkt till dem, säger Radovan Nikitovic, som är en av ett drygt 100-tal inskrivna hjärtsviktspatienter på Skiftinge Vårdcentral i Eskilstuna.

Arbetet med få till en hjärtsviktsmottagningar på samtliga av landstingets vårdcentraler startade 2012, och i dag finns det hjärtsviktssköterskor på 21 av totalt 27 vårdcentraler. Det är en omfattning som bara finns i Sörmland, enligt landstingets processledare Maria Liljeroos.

Målet är att alla landstingsdrivna vårdcentraler ska ha en sköterskedriven hjärtsviktsmottagning inom ett år.

– De behöver det här stödet, och framför allt den snabba kontakten. Att de snabbt kan få tag på hjälp, så de slipper sjukhusinläggning, säger hjärtsviktssköterskan Lotta Kamondi, och påpekar samtidigt att de inte kommer ta läkarens plats.

– Vi kan aldrig ta över läkarens roll, men vi är ett komplement. Vi behöver varandra, säger hon.