#conifa2016

Samisk fotboll riskerar bli PR-vapen för utbrytarrepublik

12 min

Sápmi riskerar att bli ett PR-vapen vid sommarens Conifa world cup. Det säger Ivar Dale vid Norska Helsingforskommittén.

Se gruppindelningen i Conifa world cup 2016 längst ner i artikeln.

I fredags lottades gruppspelet till sommarens Conifa world cup i den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien.

Tolv lag med helt olika bakgrund och historier ska göra upp - ett av lagen är Sápmi.

Sápmi åker till mästerskapet trots att både norska och svenska UD generellt avråder från resor till Abchazien - och trots att georgiska myndigheter hotar med repressalier mot deltagande lag.

Ivar Dale är seniorrådgivare vid Norska Helsingforskommittén i Geneve och expert när det gäller politik i forna sovjetstater - han säger att det samiska landslaget kan bli ett PR-vapen för ryska och abchaziska myndigheter.

- Det reser ju frågan om huruvida det samiska landslaget har förstått på vilket sätt detta kan användas i PR-sammanhang av ryska och abchaziska myndigheter, säger Dale.

I månadssiftet maj-juni reser alltså Sápmi till Abchaziens huvudstad Suchumi för att spela Conifa world cup i fotboll, där de ställs mot Somaliland och Punjab i gruppspelet.

Abchazien är utbrytarrepubliken som efter ett blodigt inbördeskrig 92-93 slet sig loss från Georgien och utropade sin självständighet.

En handfull länder har hittills erkänt Abchazien och enligt många bedömare är området helt under ryskt inflytande, både militärt och ekonomiskt.

Georgien betecknar därför Abchazien som ockuperat georgiskt område - på samma sätt som Ukraina uppfattar annekteringen av Krim-halvön samt Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

Ivar Dale menar att det därför finns anledning att reflektera över de lag som är medlemmar i det alternativa fotbollsförbundet Conifa, bland annat Luhansk.

-I den mån samiska landslaget representerar samerna som folk så bör ju samerna som är ett erkänt och respekterat urfolk i Europa fråga sin om man vill bli förknippade med Donetsk folkrepublik som är en form av gerillarörelse stöttad av Ryssland, säger Dale.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio