Stora demonstrationer mot Fujimori i Peru

1:39 min

I Peru demonstrerade minst 50 000 personer i går kväll mot presidentkandidaten Keiko Fujimori, som leder i opinionsmätningarna inför söndagens presidentval. Keiko Fujimori är dotter till Alberto Fujimori, som sitter fängslad för korruption och brott mot dom mänskliga rättigheterna.

"Folket har vaknat – Keiko kommer förlora", skrek tiotusentals demonstranter som tågade genom Lima igår, i protest mot presidentkandidaten Keiko Fujimori.

Fujimori är dotter till ex-presidenten Alberto Fujimori, som sitter fängslad dömd till 25 års fängelse för korruption och brott mot de mänskliga rättigheterna, bland annat för att ha beordrat avrättningar av flera universitetsstudenter. Deras anhöriga gick med i protestmarschen igår.

– Jag är rädd för att om Keiko Fujimori kommer till makten så kommer hon försöka frige sin pappa, och riva upp den rättvisa som vi anhöriga så länge kämpat för, säger Carmen Amaro, vars bror dödades i en massaker på universitetet La Cantuta 1992, under Fujimoris styre.

Keiko Fujimori har lovat att respektera demokratin och inte ta efter sin fars auktoritära metoder om hon vinner valet. Men de tiotusentals människor som demonstrerade i Lima igår tror inte på det löftet.

– Keiko Fujimori är en opportunist. Hon försöker låtsas som att hon är en annan sorts politiker, men hon omger sig med samma människor som hennes pappa gjorde på 90-talet, säger demonstranten Romina Ramos.

Lotten Collin, Lima
lotten.collin@sverigesradio.se