Unionen varslar om strejk

0:26 min

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk sedan förhandlingarna med Almega vad gäller frågan om pensioner har strandat. Det kan drabbar Strömstad, Trollhättan och Uddevalla. 

Strejken mot ett flertal företag berör cirka 10 000 anställda och bryter ut 18 april om ingen uppgörelse nåtts innan dess.

– Det känns som det är väldigt nära, det känns som vi är väldigt långt ifrån varandra, säger Unionens regionchef Anna-Karin Morberg. 

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert säger att alla möjligheter nu är uttömda. 

– Vi har förhandlat under lång tid med Almega och kan konstatera att alla möjligheter nu är uttömda. Det är orimligt att anställda inom Almega ska betydligt sämre pensioner än övriga inom det privata näringslivet, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Han säger att man träffat avtal med 26 av 32 arbetsgivarförbund inom Svenskt näringsliv om flexpensionen, som innebär en utbyggnad av tjänstepensionen.

– Pensionsnivåerna sjunker annars till följd av ökande medellivslängd, säger han.

– Kan vi inte hitta en lösning vid förhandlingsbordet måste vi ta till konfliktvapnet. Vi har hittat en lösning med övriga näringslivet, så det kan inte vara en omöjlig fråga.

Unionen och Sveriges Ingenjörer vill ha samma system på hela arbetsmarknaden.

– Det har att göra med rörligheten på svensk arbetsmarknad. Medlemmar ska inte behöva bekymra sig för pensionen och därför är det viktigt att pensionen är lika, säger Sveriges ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius.

Hon säger att kravet är kostnadsneutralt, alltså inte fördyrande för arbetsgivarna. Tanken är att strejkvarslet ska ge stora effekter mot de företag som är uttagna.

– De kommer påverkas mycket. Vår bedömning är att arbetsplatserna får stänga, säger Frankelius.

Ekots arbetsmarknadsreporter Anders Jelmin anser inte att beskedet är överraskande.

– Det har låtit låst under en lång tid mellan Almega och Unionen och Sveriges ingenjörer. Redan under förra avtalsrörelsen var det här en stor och viktig fråga som inte nådde ända fram.

Han säger att det är ett stort varsel.

– Jämfört med Byggnads är det fyra gånger så många arbetare. Men det är inte strejk ännu, det är ett varsel som läggs i dag.

SVT, Telia, Tieto, WSP, Securitas, Atea, Comhem och Eltel Networks träffas av varslet.